Sunnere Belgiske vafler

Belgiske Vafler

Vi har alle hatt litt dilla på belgiske vafler den siste tiden, og jeg har som vanlig prøvd å eksperimentere meg frem til en litt sunnere varianter! 
Så nå har vi endelig klart å lage den perfekte, litt sunnere men fremdeles like gode - oppskriften på Belgiske Liege Vafler.

Sunnere versjon av Belgiske Vafler:

  • 3 egg - separer eggehvite og plommen i 2 forskjellige skåler
  • 1,5 dl havremelk/ vanlig melk (ikke lett melk)
  • 1 boks Mager vanilje kesam uten sukker (300 gram)
  • 2 ss honning
  • 5 ss Sukrin Melis
  • 1 ts vanilje sukker
  • 1 ts natron
  • 1/2 pakke tørrgjær  
  • 200-250 gram Speltmel 

Denne oppskriften gir ca. 9-10 belgiske vafler, som er en perfekt porsjon til en familie på 3-4 stykk. 
Du kan også doble oppskriften for å få en større porsjon, eller for å steke halvparten i dag og spare resten til mer vafler i morgen!
Denne vaffelrøren holder seg veldig godt i kjøleskapet i 24-36 timer. 

Så til fremgangsmåten! 

Før du starter på matlagingen, vil jeg anbefale å ta eggene, melk og kesam ut av kjøleskapet slik at de blir romtemperert. 
Dette gjør at alle ingrediensene samarbeider bedre med hverandre, og at slutt resultatet blir best.

Start med å skill eggehvite og eggeplomme ifra hverandre.
Sett eggehviten til sides, den skal stivpiskes til slutt. 
Tøm den romtempererte melken og kesam (kan og varmes i mikro eller kasserolle) sammen med eggeplommen og pisk godt for hånd.
Tilsett først tørrgjær og visp, før du tilsetter Sukrin Melis, honning, natron og vaniljesukker og pisker godt til alt er oppløst. 
Så visper du inn halvparten av melet du skal bruke (100gram) til det også er oppløst og lar røren ligge mens du stivpisker eggehviten. 
Etter at du har stivpisket eggehviten tar du å rører denne forsiktig inn i den første røren, med en skje eller sleiv.
Til slutt rører du forsiktig inn det resterende melet (100gram), til du har fått en ganske tykk og kompakt deig.

Skal du ha skikkelige belgiske vafler, må du stivpiske eggehviten og røre denne inn forsiktig mot slutten. 

Dette vil gi den gode konsistensen vi ønsker å oppnå med vaflene. 

Vanlige Belgiske vafler kan stekes etter minimum 1 time med heving, men for en enda luftigere deig kan de godt stå kaldt i kjøleskapet (etter at de har hevet 1 time på kjøkkenbenken) gjerne over natten. Du kan også bytte ut tørr gjær med en ts bakepulver, hvis du ikke ønsker at deigen skal står og heve over natten. 

Det er meningen at denne deigen skal se mer ut som en bolledeig, enn normal vaffelrøre og det er her de fleste gjør feil.
Med å nemlig ta i for lite mel. Du trenger minimum 200 gram mel i denne oppskriften, men du kan også fint bruke mer!
Her har jeg prøvd meg frem til best mulig oppskrift med minst mulig kalorier. 

Vaflene må så klart også stekes i et belgisk vaffeljern for best resultat.

 For den tradisjonelle Belgiske Liege Vaffelen skal det være en god dose sukker i oppskriften.
Jeg har valgt å bytte ut dette for å gjøre oppskriften sunnere, men hvis du ikke bryr deg så mye om kalorier og sukker kan du tilsette 50-100gram perlesukker helt i slutten. Altså etter deigen har hevet, og rett før du skal steke vaflene. Det vil gi de den litt mer karamelliserte smaken utenpå.

For de som teller kalorier og liker å ha kontroll på makroene sine har jeg tatt dette med i oppskriften:

Hele røren gir ca. 1150 kalorier (Tilsetter du sukkeret blir det da 1350-1500 kalorier)

  • 72g protein
  • 160g karbohydrater
  • 21g Fett

 Per vaffel blir det da kun 115kalorier, som absolutt de aller fleste kan spise både 2 og 3 med den toppingen de foretrekker!
(Fyller du hele vaffeljernet vil du få større vafler og kalori per vaffel vil da bli litt mer, ta utgangspunkt i oppskriften og del på antall vafler du får)

Bruk den toppingen du ønsker, men jeg anbefaler deg å teste ut Kesam uten sukker og bringebærsyltetøy!
Gjerne da toppet med ferske bringebær eller jordbær! 

Et luksus måltid som faller i smak hos både de store og små, som kan gjøre hverdagen hjemme litt mer spennende.

Give it a try <3

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!